sobota 17. května 2014

Recenze: Dotek chladu



Dotek chladu

     Thriller – Dotek chladu
  •          Originální název: Frostengel
  •          Autor: Tamina Berger
  •          Překlad: Michaela Škultéty
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 224
  •          Vazba: Brožovaná


Anotace: Sedmnáctiletá Theresa nevěří, že její nejlepší kamarádka spáchala sebevraždu ani že měla nehodu. Je si jistá, že na mostě, z něhož měla Julie údajně spadnout nebo skočit, nebyla sama. Někdo byl s ní – a strčil ji. Ale kdo? Že by snad záhadný Leon, který Julii pronásledoval na každém kroku jako stalker? Theresa se rozhodne kamarádčinu smrt objasnit. Při pátrání ale naráží na tajemství a věci, o kterých by snad raději nevěděla.

Girl | via TumblrEdice Thriller
Recenze na Motýlí křídla
Recenze na Mrazivé léto
Recenze na Zrádného anděla

Obálka: Pořád to samé, nenadchne ale ani neurazí.

Proč jsem si knihu vybrala: Po přečtení dalšího dílu z edice Thrillerů si říkám, že už nebudu číst dál. Ne že by mě nebavily, ale mám pocit, že knížky začínají být hodně podobné a chci se věnovat jiným sériím, jenže se ke čtení dalšího Thrilleru stejně dostanu.

"Nikdy prostě nejsem jako ti druzí. Myslel jsem si, že už si to pochopila." (strana 87)

Děj: Theresina střední škola zažívá těžké období, nejdříve byla jedna absolventka nalezena mrtvá v haldě sněhu a teď i nejlepší kamarádka Theresy spáchala sebevraždu.

.Theresa si je jistá, že by se Julie nikdy nezabila a snaží se přijít celé události na kloub. Ze začátku podezírá spolužáka Leona, který se s Julií často bavil. Nakonec se ukazuje, že celý příběh je mnohem zamotanější, zvlášť když Theresa objeví Juliin deník.

„Nic nenaznačuje, že by lhal.“ (strana 58)

Hodnocení: I když je Dotek chladu ze všech thrillerových knih nejdelší, utekl nejrychleji. Byla jsem překvapena, jak kniha skvěle funguje jako celek. Tamina Berger připravila velmi fungující zápletku se sympatickou hrdinkou.


Líbilo se mi propojení s Julií, i když je po celou knížku mrtvá v rámci deníkového "flashbacku" se s ní dobře seznamuje. Výrazně lituji toho, že je mrtvá, deníkové části byly pěkně propracované a i prolog z Juliina pohledu dokázal čtenáře napnout. 

UntitledVšechny emoce fungují, tam kde by měly. Struktura thrilleru je dobře vyvážená, v závěru sice vraha zase poznám, ale rozhodně to není v půlce knihy. Autorka evidentně nechtěla příběh nechat jen o vraždách, takže se ke konci rozvíjí vztah hlavní hrdinky s Leonem. Nejdřív se mi to nezdálo, ale nakonec jsem usoudila, že je pěkné, že i v thrilleru najdeme romantické stránky, kde se neřeší jen vraždy.

"V hlavě mi divoce vířily myšlenky a odmítaly se nechat zkrotit." (strana 128)

Podtrženo sečteno! Dotek chladu není kniha, ze které byste šíleli blahem, ale přesto dokáže nabídnout napínavou a detektivní zápletku, která zvláště milovníky thrillerů určitě potěší.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 70 %
·         Děj: 80 %
ice flower·         Love story: 75 %

Celkový dojem: 75 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

4 komentáře:

  1. Kniha vypadá dost zajímavě, určitě si ji přečtu. Po těch všech dystopiích a fantasy o dracích nutně potřebuju nějakou změnu! :D Mimochodem skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Změna je to opravdu fajn!! Přeju hezké čtení :)

      Vymazat
  2. Knížku jsem četla a naprosto souhlasím.

    OdpovědětVymazat