neděle 12. ledna 2014

Recenze: 14 podob touhy



14 podob touhy

  •          Originál: Stories to make you Blash
  •          Autor: Marie Gray
  •          Překlad: Petra Klůfová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 312
  •          Vazba: Brožovaná


Anotace: Probuďte v sobě své skryté smyslné "já". 14 povídek plných nejtajnějších erotických fantazií a touhy. Pojďme nakouknout do zákulisí rockového koncertu, do zkušební kabinky v obchodním domě, opalovat se na pláž nebo jen pootevřít dveře do intimních představ (ne)obyčejných lidí. Vychutnejte si naplno každý okamžik, pocit, vůni a především – vášeň. Jste připravená? Zveme vás na výlet do říše sexuální touhy.

Obálka: Obálka je plná symboliky. Výrazný je kontrast červené chilli papričky s černě laděným zbytkem. Nejvíc vyniká samotný název knihy a jméno autorky. Zajímavé, ale na mě až moc průměrné.
. 
Proč jsem si knihu vybrala: Zaujalo mě, že 14 podob touhy vyšlo v originále už v roce 1999. V Čechách poprvé v roce 2006, ale knize se prosadit moc nepovedlo. Nyní vychází mnoho knih s touto tématikou a já byla zvědavá, jestli se projeví, že 14 podob vyšlo mnohem dříve, než vůbec začal boom erotické literatury.


„Zůstali bez dechu, vyčerpaně se vznášeli ve snové letargii.“ (strana 105)

(35) FacebookDěj: 14 podob touhy obsahuje čtrnáct smyslných povídek, které představují prostředí, pro čtenáře velmi atraktivní. Příběhy jsou zahaleny do prostředí letadla, rockového koncertu, kabinky a mnoha další. Jedno mají všechny povídky společné: jsou plné vášně, erotiky a touhy.

„Nehnu se odtud, dokud neuvidím, co má na sobě.“ (strana 47)
 
Hodnocení: Kniha představuje čtrnáct různých povídek a je jasné, že kvalita každé povídky je trochu jiná. Některé mě opravdu zaujaly, jiné propadly do zapomnění. Marie Grayová vypráví z pohledu mužů i žen, nebojí se změnit styl vyprávění a každou povídku obzvláštnit.

dream bodyVelkou výhodu vidím v tom, že každý příběh má jiné aktéry a odehrává se v jiném prostředí. Jsem ráda, že autorka nezvolila možnost proplétání postav v jednotlivých povídkách. Děj je vždy velmi jednoduchý a převažuje hlavně líčení erotických scén. Po pár povídkách je jasné, že Marie Grayová používá stejné schéma na všechny příběhy. Výhoda je, že se každou povídku snaží ukončit „šokem“, takže příběh se aspoň na konci dostává do popředí.

„Kůže se mi chvěla, jako by po ní přejížděly miliony miniaturních elektrických výbojů a jiskřiček slasti.“ (strana 78)

Kdo čte 14 podob touhy jen pro erotické scény, bude nadšen. Žádná povídka se nezdržuje zbytečným popisováním děje a jde přímo na věc. Kdo chce knihu číst i pro čtenářský zážitek ocení, že žádný příběh netrvá moc dlouho, nezačne nudit a konec vždy připraví zajímavě laděnou pointu.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 65 %
·         Děj: 70 %
·         Love story: 75%

Celkový dojem: 70 %
couple | Tumblr 
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

1 komentář:

  1. Nebylo to zase tak špatné ... Ta krátkost povídek byla obrovskou výhodou ... :D

    OdpovědětVymazat