úterý 19. března 2013

Recenze - Nadpozemská



Nadpozemská
Série: Unearthly

  •          Originální název: Unearthly
  •          Autor: Cynthia Hand
  •          Překlad: Ivana Svobodová
  •          Nakladatelství: CooBoo
  •          Rok vydání: 2012
  •          Počet stran: 360
  •          Vazba: Pevná s přebalem lesklá

Anotace: Zjistit, že jste částečně anděl, není zrovna běžná rutina ani procházka růžovým sadem, zvlášť když víte, že máte naplnit na Zemi poslání, že máte úkol, který byl svěřen jedině a právě vám, ale nikdo vám neřekne, jaký ten úkol přesně je. Nicméně Clara, hlavní hrdinka trilogie Nadpozemská, se s tím statečně pere. Dokonce se snaží zjistit, kdo je ten pohledný kluk, kterého vídá ve svých snech a který zjevně nějak patří k jejímu poslání. Má ho zachránit? Je tohle smyslem jejího života? Když se pak setká s Christianem, zdá se, že všechny dílky skládačky zapadly na svá místa. Jenže nic není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Clara je nakonec nucena volit mezi lidskou láskou a andělskou povinností a nikdo netuší, jaké důsledky to všechno může mít.

526668_445563138847128_849488715_n_largeObálka: Nadpozemsky krásná obálka ke knize takového názvu? Mě to vůbec nepřekvapuje. Výběr barev, písma i krásných šatů mě naprosto okouzlil.

Proč jsem si knihu vybrala: Bylo to hlavně kvůli krásné obálce! Andělé mě v předchozích knihách moc nebrali, ani anotace mě výrazně nepřesvědčila. Všechno jsem vsadila na obálku.

 „Najednou víš, co chci, líp než já?“ (strana 288)

Děj: Clara už o sobě nějaký ten pátek ví, že je anděl. Andělské geny zdědila po své mamince, která je poloviční anděl. Podobně je na tom i Clařin mladší brácha Jeffrey. Když se Claře začne zjevovat podivná vize o lesním požáru a krásném klukovi musí se celá rodina přizpůsobit. 

Stěhují se z Kalifornie do Wyomingu, kde má Clara naplnit svou misí a zachránit tajemného kluka. Změna prostředí sebou nese spoustu novinek. Clara se setkává nejenom s klukem z vize Christianem Prescottem, seznamuje se i s novými přáteli, mezi nimiž nechybí další andělská bytost Angela, sympatická Wendy a její zprvu protivný bratr Tucker. Celá kniha směřuje ke stále se opakující vizi a TA se blíží každým dnem...


Fairytale-fantasy-girl-white-favim-com-274636_largeHodnocení: Andělská tématika udělala díru do světa! Mě sice žádná kniha s anděly úplně neokouzlila, možná proto jsem byla s Nadpozemskou opatrná. To se ukázalo být zbytečné. Clara a její andělský příběh je úchvatný. Už od začátku mě knížka moc bavila.

„Připadalo mi to, že jsi moc dokonalá na to, abys byla skutečná.“ (strana 276)


Nadpozemská řeší hlavně vztahy. Milostný trojúhelník dominuje celé knize, ze začátku to tak sice nevypadá. Vše se vyvíjí jednostranně – jediný ke komu Clara směřuje pozornost je Christian. O to víc mě zasáhne razantní nástup Tuckera. Sice jsem četla spoustu „trojúhelníkových“ knih, ale u Nadpozemské je to úplně jiné.  Vykreslení postav je mnohem opravdovější a celý průběh je zamotanější a hlavně zábavnější.

„Svět mi připadá beztvarý, jídlo bez chuti.“ (strana 309)
 
8vz50t9zeu7e9ei1ui088cp3g_large 
Velmi se mi líbilo i pojmenování jednotlivých kapitol. Normálně si takových věcí moc nevšímám, ale u Nadpozemské jsou názvy kapitol vtipné a zároveň všeříkající (samozřejmě až po dočtení!). Prostě a jednoduše – celá andělská tématika je v knize velice dobře popsaná a Nadpozemská se čte opravdu jedním dechem. 

Finále je skvělé, pomalejší tempo knihy bere za své a konec nabírá maximálně možné tempo. Cynthia Hand má příběh skvěle promyšlený a dává to najevo v každé stránce. Nezbývá než se těšit na další díl.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 100 %
·         Děj: 95%
·         Love story: 100%

37077_519247048095362_917568136_n_largeCelkový dojem: 98 %

  • Knížku si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví KNIHCENTRUM.

Zdroje: 

9 komentářů:

  1. Super kniha, veľmi sa mi páčila 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Už ji mám doma dost dlouho, ale nějak jsem se k ní ještě nedostala. Tak to musím co nejdříve napravit =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to naprav co nejdřív!! Nadpozemskou se vyplatí přečíst :)

      Vymazat
  3. Mám jí doma od Veletrhu v Praze, ale ještě jsem se k ní nedostala. :/ Ale tvoje recenze mě hodně navnadila! :)

    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm, mam rada knihy s takymito tematikami, ale mna tieto milostne trojuholniky a mnohouholniky pri citani odradzuju. Viem, ze pre vacsinu citatelov je to zaujimave, ale ja prave kvoli tomu prestavam kolkokrat knihy v polovici citat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu jen souhlasit, mnohoúhelníky nejsou pro mě to pravé ořechové. U Nadpozemské mi přišlo, že nemá vlastně vůbec žádný děj, tedy výňatky z denního života hrdinky za děj moc nepovažuju. A ani těch pár nápadů a skvělé hodiny Britské historie to moc nezlepšovaly.

      Vymazat
  5. Je z nejúžasnějších knih, které jsem kdy četla ♥ Byla u nás ve škole překladatelka Ivana Svobodová a donesla knihy, které přeložila a mezi nimi byla i Nadpozemská. Obálka mě zaujala natolik, že jsem si to hned musela přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nad knížkou jsem váhala, ale po přečtení tve recenze si ji prostě musím přečíst

    OdpovědětVymazat