středa 23. července 2014

Recenze: Temná akademie - Ztracení



Série: Temná akademie

  •          Originální název: Lost Spirits
  •          Autor: Gebriella Poole
  •          Překlad: Matocha Čeněk
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2014
  •          Počet stran:272
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Darkova akademie se stěhuje na nové místo, k nádhernému tyrkysovému moři do Keni. Cassie se trápí ztrátou milovaného Ranjita. Ten je na útěku a Cassie je rozhodnutá udělat vše pro to, aby ho našla. Vrací se však zlá Kateřina a její matka – obě silnější než kdy dříve. Cassie ví, že její láska k Ranjitovi je její největší slabostí. Musí učinit zásadní rozhodnutí…

<3Recenze na první díl (Vyvolení)
Recenze na druhý díl (Spoutaní)
Recenze na třetí díl (Rozpolcení)

Obálka: Ztracení má nejhezčí obálku z celé série. Barevně nejzajímavější přebal a oko, které k sérii neodmyslitelně patří, se povedlo nejvíc.

Proč jsem si knihu vybrala: Už je to delší dobu, co jsem četla tuhle sérii. Moje nadšení postupně opadlo, ale když jsem se dozvěděla, že bude vycházet čtvrtý a zároveň poslední díl, chtěla jsem vědět, jak to celé dopadne.

„Věřím. Bude to úplně bezpečný.“ (strana 120)

CuteDěj: Ranjit zmizil, Jake je mrtvý, Isabella nešťastná a Cassie se s tím musí vypořádat. Akademie se na tento semestr stěhuje do Keni, ale ani nádherné prostředí nedokáže Isabellu a Cassie smířit se ztrátou milovaných osob. 

Cassie je rozhodnutá nic nevzdat a Ranjita najít. Sir Alaric ji varuje, aby se do žádného pátrání nepouštěla a vše nechala na něm. Cassie by snad i poslechla, ale když se objeví Kateřina s Brigittou, je jasné, že musí jednat...


"Tutově ho osvobodí nebo to aspoň zkusí." (Strana 191)

Hodnocení: Temná akademie mě okouzlila díky zajímavému "cestovacímu" nápadu a ten samozřejmě přetrvává i u posledního dílu. Gabriella Poolle si pro závěrečný díl vybrala úchvatné prostředí Afriky, které prostě nemůže zklamat. Kdyby autorka zvládla tak bravurně vybírat hlavní postavy jako místo pro akademii, to by bylo něco. 
 
"Budu v pořádku. Vůbec si o mě nedělej starosti." (strana 30)

The best feeling when you are togetherZtracení jede na velmi podobné vlně jako předchozí díly,  dostáváme porci zajímavých popisů přírody a měst, ale s hlavními hrdiny to trochu pokulhává. Na Cassie jsem měla pifku už od prvního dílu a ani v posledním mě výrazně nepřesvědčila. 

Autorce se daří pracovat spíš s vedlejšími postavami (Richard♥), ale nedokáže toho využít. Problém vidím i ve zpracování "nadpřirozené" zápletky, která je slabá a nevýrazná. Zdá se, že ani samotnou autorku už tolik nezajímá a dělá vše proto aby se mohla věnovat jiným věcem.

Temnou akademii se daří udržet v neurazí-nenadchne průměru a to platí i o posledním díle, přesto nelituji, že jsem se do série pouštěla, ale také jsem ráda, že už mám čtení za sebou. 

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 80 %
·         Děj: 60 %
·         Love story: 65 %

Celkový dojem: 68 %
Kenya sunset  
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

3 komentáře:

  1. Vůbec nevím jestli si poslední díl budu vůbec číst. Sice mě zajímá jak to dopadne, ale nějak se mi do toho nechce. Snad se k tomu někdy v daleké budoucnosti dostanu :)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem váhala :D ale nakonec jsem ráda, že mám přečteno...

      Vymazat
    2. prosím jak to skončí stačí stručně. Ráda bych si to přečetla sama ale seremě cassie od začátku jsem fandila richardovi ale ona si nedá pokoj a stále hledá jen rejnita a to mě sere stačí jen s kím zustane předem děkuji

      Vymazat